Na ruim 30 jaar leegstand is dit bijzondere monument sinds mei 2014 weer in gebruik. De Watertoren Noord heeft een veelbesproken geschiedenis in Groningen.
De watertoren, van 45,3 meter hoog, is gebouwd in 1908 in opdracht van de N.V. Groninger Waterleiding als waterleverancier voor het Academische Ziekenhuis en als buffer bij calamiteiten met brand voor de omliggende wijken.
De watertoren is sinds 1977 buiten gebruik. Het bijzondere gebouw blijft in beheer van de gemeente, maar niemand weet precies wat er met ‘ de ijzeren dame’ moet gebeuren.
In 1988 wordt de
toren gerestaureerd en sindsdien is er gezocht naar een nieuwe bestemming voor de toren.
In 1990 is er door de gemeente een prijsvraag uitgeschreven onder de titel ‘ Wie ziet er toekomst in een toren?’. Het leverde spectaculaire inzendingen op. De initiatieven konden helaas niet voorkomen dat de toren uiteindelijk werd geëxploiteerd.
In 2013 is er gestart met de renovatie van de toren, dit zorgt voor een tweede leven als event locatie. De zwarte stalen constructie van het waterreservoir is schoongemaakt en opengebroken en biedt nu ruimte aan het Auditorium en de Ronde Zaal daarboven. Via een glazen gedeelte in de vloer is een doorkijk tussen beide ruimten gecreëerd. Zo zijn de constructiebalken van de nok van de toren op alle verdiepingen zichtbaar. Via de oorspronkelijke ramen van de toren kijkt u uit over de stad en de provincie Groningen. Bij de renovatie zijn zoveel mogelijk authentieke elementen bewaard gebleven. Tijdens een bijeenkomst in De Bovenkamer van Groningen ziet u het stalen watervat, de inspectiebrug boven de tank, de steile trappen voor de werklieden, de betonnen lekbak en de peilstok langs de oude trap.